Concertul de la Budapesta

Recent inauguratul Budapest Music Center va găzdui în această seară un concert de muzică contemporană românească și maghiară, susținut de “Componensemble”. Dirijor: Serei Zsolt, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai școlii de compoziție din Ungaria.

De 5 ani se desfășoară în capitala maghiară, în luna mai, ciclul de concerte intitulat “Con Tempo”, inițiat și organizat de MR3-Bartók Rádió, Canalul 3 al Radioului ungar, dedicat muzicii culte.

Organizatorii au ales, pentru primul concert săptămânal din acest cliclu, șapte lucrări: patru românești – în primă audiție în Ungaria – semnate de Ștefan Niculescu (Sincronie I), Ulpiu Vlad (Legenda viselor), Octavian Nemescu (Combinaison en cercles – variante IV), piesa mea, Proportions II, și trei maghiare – în primă audiție absolută – aparținând lui Kedves Csanád (Between parallels), Serei Zsolt (Levelek az ismeretlenbe – In memoriam Gyöngyössi Zoltán) și Csapó Gyula (La Reine de Thulé).

Solista lucrării mele, Proportions II, pentru flaut și ansamblu instrumental – scrisă în 2002 pentru Pierre-Yves Artaud și Ansamblul TRAIECT – , este tânara flautistă Kiss Agota.

Repetiția de ieri a avut loc în Studioul 6 din impunătoarea clădire a Radioului maghiar, care seamană cu Studioul T 8, “Alfred Alessandrescu”, al Societății Române de Radiodifuziune.

Sunt la Budapesta împreună cu Octavian Nemescu, cel care a revenit peste ani, cu nostalgie, în același Studio 6, arătându-ne programul concertului din 1974 în care apărea, în fotografii, alături de Tiberiu Olah…

Gazda noastră din capitala Ungariei este tânărul compozitor Kedves Csanád, născut în România, un foarte activ și apreciat muzician din țara vecină.

Sorin Lerescu
Budapesta, 2 mai 2013

Advertisements