Festivalul de muzică nouă de la Chișinău

gheorghe-mustea

Revin la Chișinău, de fiecare dată, cu mare plăcere pentru că acolo am colegi și prieteni apropiați: academicianul Gheorghe Mustea, reputat compozitor și dirijor, Ghenadie Ciobanu, personalitate de prim rang a muzicii contemporane din Republica Moldova, deputat, fost ministru al Culturii, mulți ani președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova, director artistic al Ansamblului de muzică contemporană “Ars Poetica”, compozitorul Vladimir Beleaev, actualul președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova.

La Chișinău există de ani buni un festival de muzică contemporană, “Zilele Muzicii Noi”, organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor și de Asociația de muzică modernă din Moldova, festival care, iată, a ajuns în acest an la cea de-a 23-a ediție. Fondator și director artistic: Ghenadie Ciobanu.

Duminică, 8 iunie 2014 (ora 18), în superba Sală cu Orgă din Chișinău, se va cânta, în primă audiție în Republica Moldova, Simfonia V (“a viselor”), op.71, în cadrul concertului de deschidere a Festivalului susținut de ORCHESTRA SIMFONICĂ NAȚIONALĂ a Companiei Publice Teleradio-Moldova, dirijată de Gheorghe Mustea. În același concert vor fi interpretate și opus-uri semnate de Ghenadie Ciobanu, Oleg Palymski, Gheorghe Mustea, Vladimir Beleaev. Soliști: soprana Mariana Bulicanu și baritonul Vasile Cebotari.

Același valoros ansamblu simfonic, sub bagheta Maestrului Gheorghe Mustea, a interpretat la Chișinău, în primă audiție absolută, Simfonia IV (cu orgă), în cadrul ediției din 2004 a Festivalului Internațional “Zilele Muzicii Noi”.

Sorin Lerescu

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s