Reportaj la postul de televiziune Moldova 1 Chişinău

IMG_0304

    Ghenadie Ciobanu, Vladimir Beleaev

TELERADIO MOLDOVA
Ştiri
CULTURĂ

Inaugurare de festival cu premiere muzicale. La Sala cu Orgă a fost dat startul celei de-a 23-a ediţii a Festivalului Internaţional „Zilele muzicii noi”. Până pe 16 iunie vor avea loc zece concerte, la care va răsuna muzica compozitorilor contemporani din 22 de ţări ale lumii. Accesul spectatorilor la concerte este liber.

Prima dată în variantă de concert au răsunat secvenţe din opera „Ştefan cel Mare” de Gheorghe Mustea, compozitor şi prim-dirijor al Orchestrei Naţionale a Companiei „Teleradio-Moldova”.

„În variantă de concert este o premieră cu maestrul Gheorghe Mustea. Am înregistrat-o şi am lucrat mult la ea. Un stil deosebit, necesită foarte multă muncă, foarte multă tehnică”, afirmă Mariana Bulicanu, soprană.

Simfonia V („a viselor”) de compozitorul român Sorin Lerescu a avut premiera la Bucureşti în acelaşi an când a fost compusă, 2012. „M-am bucurat că a fost inclusă şi în programul de inaugurare a festivalului şi am fost impresionat să ascult şi lucrările colegilor mei din Republica Moldova, sunt compozitori importanţi, cunoscuţi. Festivalul este o expresie contemporană a muzicii, aduce în prim-plan idei estetice, direcţii stilistice în peisajul atât de bogat al muzicii contemporane”, susține compozitorul.

În primă audiţie au răsunat creaţii pe versurile lui Emilian Galaicu-Păun din noul ciclu al compozitorului Ghenadie Ciobanu „Apres un Lecture”.

„Îl ştiu de mulţi ani pe Ghenadie Ciobanu, îi ştiu preferinţele pentru noutate şi faptul că, la un moment dat, un compozitor cu deschiderea lui multiplă spre spaţiul cultural european s-a aplecat spre poezia mea, m-a luat prin surprindere. Totul a răsunat organic, pentru mine este o bucurie ca autor”, spune Emilian Galaicu-Păun.

La inaugurare, dar şi până la finele festivalului, pe 16 iunie, va răsuna muzica foarte diversă a compozitorilor din 22 de ţări.

Detalii vedeți astăzi, la Mesager, de la 19.00.

(Sursa: http://trm.md/ro/cultura/premiere-muzicale-la-festivalul-zilele-muzicii-noi/)

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s