Forumul European al Muzicii de la Riga

Website_82cec2a236

Astăzi s-a încheiat în capitala Letoniei cea de 5-a ediție a Forumului European al Muzicii (5th European Forum on Music). Tema aleasă de organizatori (European Music Council, Latvian Music Council) a fost, de fapt, o interogație: Accesul la muzică este digital? (Acces to Music is digital?)

Răspunsurile au fost diverse și multe dintre ele incitante prin ceea ce au revelat participanților la forum, fie că erau compozitori, muzicologi, interpreți, fie profesori sau studenți.

Au fost prezenți în Letonia și reprezentanți ai diferitelor organizații europene, ai Consiliului Internațional al Muzicii (International Music Council), dar și invitați din Africa (Mozambic și Malawi) implicați, într-un fel sau altul, în educația muzicală sau în promovarea valorilor artistice, în general.

Prezentările diferitelor proiecte din sesiunile Forumului au alternat cu concerte camerale, spectacole de muzică contemporană, live-performance, videoproiecții programate la Riga, la Academia de Muzică, și la Cesis – un oraș pitoresc, încărcat de istorie. Aici a avut loc și concertul Orchestrei Simfonice Naționale din Letonia dirijată de Janis Liepins, solist fiind violoncelistul Nikolass Altstets, În program: Arthur Honegger, Henri Dutilleux și Serghei Prokofiev.

M-am bucurat să reîntâlnesc, în țara celebrului violonist Gidon Kremer, colegi și prieteni, compozitori, organizatori și promotori ai fenomenului muzical din diferite țări, preocupați de viitorul muzicii, de modul în care e receptată în lumea de azi.

Sorin Lerescu
Riga, 14 iunie 2015

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s